22 Ocak 2008 Salı

"CANDIR MANTISI"


KAYSERI MANTISINI DUYDUKTA "CANDIR" MANTISIDA NEYMIS DEMEYIN HEMEN ACIKLIYORUM. BEN YOZGATLIYIM COGUNUZUN BILDIGI GIBI, CANDIRDA BIZIM KOYUMUZUN ADI.KAYSERININ MANTISI COK UFAK OLUR. SOYLENTILERE GORE KASIGA 75 TANE FELAN GIRER DERLE, GERCI HIC MANTIKLI DEGIL MAMA NEYSE... BIZIM ORDADA TAN TERSINE MANTIYI O KADAR BUYUK YAPARLARKI KASIGA BIR TANE ANCAK SIGAR. HATTA SOYLE DERLER " AGZINI ACTIGINDA CENEN KUTURDIYECEK" . MANTININ BUYUKLUGUNU OYLE ANLATMAYA CALISIYORLAR YANI. MALZEME VE YAPILISI NORMAL MANTIDAN FARKSIZ, DEDIGIM GIBI SADECE BOYUTU BAYA BIR BUYUK... ISTE TARIFI

MALZEMELER :

1 KILO UN
TUZ
ALDIGI KADAR SU

IC HARCI ICIN :

YARIM KILO KIYMA
1 SOGAN
TUZ, BAHARAT

SALCALI SOSU ICIN :

SALCA
SIVIYAGI
TUZ, TOZBIBER

YOGURTLU SOS ICIN :

1 KASE YOGURT
3 DIS SARIMSAK
TUZ

YAPILISI :

UNU VE TUZU KABA AL VE AZAR AZAR SU ILAVE EDEREK COK KATI BIR HAMUR YOGUR. YOGURULDUKTAN SONRA KALIN NAYLON ARASINA KOY VE HAMURU BESMELE CEKEREK AYAKLARINLA CIGNA. KIVAMA GELDIGINI ANLAMAK ICIN BICAKLA HAMURU KESIP PURUSSUZ OLDUGUNA BAKMAN LAZIM. O ZAMAN KIVAMA GELMIS DEMEKTIR. 1 KILO HAMURDAN 3 BEZE CIKIYOR. ONA GORE BEZELERI AYARLA. BEZELERI YAPTIKTAN SONRA TEKRAR NAYLON ARASINA KOYUP COK HAFIF CIGNA.

SIMDI HARCINI HAZIRLA. KIYMAYI KABA AL, SOGANI ROBOTTA INCE SEKILDE CEK, KIYMANIN ICINE ILAVE ET. TUZUNU VE BAHARATINIDA ILAVE EDIP GUZECE YOGUR. BEZELERI ACMAYA BASLA. BUYUKCE ACTIKTAN SONRA HAMURU DORDE KES VE UST USTE KOY. HAMURDAN YAKLASIK 2'YE 2 CM KARELER KES. BIZ MANTILARI TEPSIYE KOYUP ELIMIZDE SIKTIGIMIZ ICIN BU SEKILDE KESIYORUZ. EGER TAHTA UZERINE SIKMAK ISTERSEN DIREK ACILMIS OLAN BEZEYI KARELERE KES, HARCAN DOLDUR VE UCLARINI BIRLESTIREREK SIK. SIKILMIS OLAN MANTILARI UNLAYIP TEPSININ ICINE KOYKI YAPISMASIN. MANTILARIN TAMAMI SIKILDIKTAN SONRA BUYUK BIR TENCEREYA BOL SU KOYUP KAYNATIN. MANTILARI KAYNAYAN SUYUN ICERISINE ATIP PISIRIN. MANTILARI IKI CESIT OLARAK SERVIZ YAPABILIRSIN.YOGURTLU VEYA SALCALI. HER IKISININDE YAPILISINI ANLATACAGIM. SALCALI YAPMAK ICIN PISEN MANTILARIN SUYUNUN BIR KISMINI SUZUN VE UZERINE BIRAZ SOGUK SU ILAVE EDIN. NORMAL YEMEGIN DUYU KADAR OLACAK SEKILDE SUYUNU AYARLAYIN. KENDI SUYUNU FAZLA SUZMEMEMIZIN NEDENI SICAK YENMESI GEREKTIGI ICIN. BU ARADA SALCALI SOSU YAPIN. BOL OLSUN. SOS PISTIKTEN SONRA MANTININ ICINE KATIN VE KARISTIRIN. SALCALI MANTI HAZIR.

GELELIM YOGURTLU MANTIYA. BUNUN ICINDE MANTILARIN SUYUNU SUZUP SOGUK SU EKLEMENIZ LAZIM. BU ISLEMI MANTILAR SOGUYANA KADAR YAPIN. DIGER TARAFTA YOGURDUN ICINE SARIMSAGI DOVUP ILAVE EDIN, TUZUNUDA KATIN VE KARISTIRIN. BU SOSU MANTILARIN ICINE DOKUN. SALCALI MANTIDAKI SEKILDE SOS YAPIP UZERINE GEZDIRIN. NEFIS BIR TAT AFIYET OLSUN.

5 yorum:

Fulya dedi ki...

Kayseri mantısını iyi bilirim ama Çandır mantısını ilk defa duydum.Beni bilgilendirdiğin için sağol.Ama görüntüsü Kayseri mantısı ile aynı.Eline sağlık.

keskinli dedi ki...

selam canim
manti harika keskinde yakin zaten yozgata bizim orda da büyük büyük yaparlar ellerine saglik sen benim diger bloguma geliyorsun ya hep
belki bilmiyorsun be sana hep blogspottan geliyorum haberin olsun gelmiyorum sanma
sen gel yeterki hangi blog olursa olsun farketmez ikiside benim nasilsa:))
keskinlininmutfagi.blogcu.com sevgiler

ortanca34 dedi ki...

merhaba cnm..
adresine anca ulaştım..ziyaretin ve yorumun için çok teşekkürler ediyorum..çok incesin..gerçekten çok zormuş bir aile büyüğünü kaybetmek hala alışamadım yalan gibi..arkadaşlarımın ziyaretleri mesajları bana üç veriyor..moral oluyor hepiniz sağolun varolun..sevgiyle kal kardeşim..tekrar teşekkürler ederim..

Adsız dedi ki...

hımmmm bayılırım mantıya.valla canım çekti.ellerine sağlık çok güzel görünüyor.Yiyenlre afiyet olsun.

Adsız dedi ki...

s.a kardeşim,bende yozgatlıyım ve eşim din görevlisidir,çandırda 4 sene görev yaptık çok seviyorum çok güzel yerdir umarım birgün tekrar gidebilirim çünkü artık orda yaşamıyoruz,seninle birebir sohbet etmek isterdim Allah c.c sevdiklerinle beraber uzun ve güzel bir hayat kısmet etsin görüşmek dileğiyle inş.